Grensarbeider in Nederland: hoe zit dat met die zorgverzekering?

Een nieuwe baan beginnen is altijd een beetje spannend. “Wie zijn de collega’s? Wat voor taken ga ik krijgen? Vind ik de weg wel naar het koffieapparaat?” Maar als grensarbeider in Nederland komt er nog veel meer op je pad. Ga je namelijk uitsluitend aan de slag als werknemer in Nederland, wonende in België, dan ben je bij Nederlandse wet verplicht om je aan te sluiten bij een zorgverzekering. Dat staat te lezen in de Wet langdurige Zorg (WlZ). Maar hoe zit dat precies die zorgverzekering?

Verplicht voor Belgen, uitsluitend werkzaam in Nederland

Nederlanders bepalen voor 1 januari welke zorgverzekering en bij welke zorgverzekeraar ze aansluiten. Zorgverzekeraars bieden een basispakket aan wat aangevuld wordt met een  tandartsverzekering, extra fysiotherapie, formule zwangerschap en ga maar door. De Nederlander stemt zijn verzekeringsformule af op de noden van dat jaar. De betaling van die premie gebeurt eenmalig, per kwartaal of maandelijks. Op het einde van het jaar wordt er veel gehandeld bij de verzekeraars, maar je kunt ook doorheen het jaar als niet-Nederlander een zorgverzekering afsluiten.

Belgische huisarts behouden als grensarbeider in Nederland

“Wat heb ik nodig als grensarbeider in Nederland? Ik wil niet naar een Nederlandse arts, maar ik wil bij mijn huisarts blijven in België: sluit ik dan best een reisverzekering af om ook in de Belgische ziekenhuizen opgevangen te worden?” Staar je vooral niet blind op al die extra’s en reisverzekeringen. Je kunt bij je eigen, Belgische ziekenfonds of hulpkas blijven en daar dus ook netjes jouw bijdrage betalen. Wat doe je dan wel als grensarbeider in Nederland om in orde te zijn met die verplichte zorgverzekering?

Dé tip voor grensarbeider in Nederland

Kies voor het basispakket en stel het hoogst eigen risico in, zonder extra pakketten. Zo ben je volgens de Nederlandse wet in orde én kan je op spreekuur blijven gaan bij jouw eigen huisarts. Toegegeven, je betaald in beide landen voor zorg, maar aangezien je nettoloon in Nederland hoger ligt dan in België is dat een kleine toegift, toch? Opteer je om de premie eenmalig per jaar te betalen ontvang je bij de meeste zorgverzekeraars een extra korting op het totaalbedrag. In december ontvang je een bericht van je Nederlandse zorgverzekeraar om je contract te verlengen. Uiteraard kan je ook gaan winkelen om voor 1 januari kosteloos over te stappen van zorgverzekeraar. Ook hier weer: hoogst eigen risico, zonder extra’s.

Geef een reactie