Waarom wordt een bezoek aan een online psycholoog niet vergoed?

In de Corona tijd zijn steeds meer mensen overgestapt van reguliere therapie naar online therapie. Het feit dat we zoveel mogelijk thuis moesten blijven heeft geleid tot een flinke toename 

van de belangstelling voor online therapie. Online therapie is voor de cliƫnten echter erg gemakkelijk, vooral voor mensen die een drukke baan hebben of tijdelijk in het buitenland zijn. Laten we kijken naar de redenen waarom online therapie nog niet vergoed wordt door verzekeraars.

De zorgbranche en verzekeraars zijn conservatief ingesteld 

Zorgverzekeraars zijn van nature argwanend en willen er zeker van zijn dat de zorg die ze vergoeden voldoet aan de gestelde voorwaarden. Bij online therapie is dit soms moeilijk te controleren, zo geven verzekeraars aan. Hoewel de grote aanbieders van online therapie, zoals De-Online-Psycholoog.nl, strenge voorwaarden hanteren, is het voor verzekeraars nog altijd niet mogelijk om deze vorm van therapie te vergoeden.

Het duurt waarschijnlijk nog jaren 

De gezondheidszorg in Nederland is conservatief ingesteld en het duurt soms jaren voordat innovaties geaccepteerd en erkend worden. Online psychologie zal over een paar jaar waarschijnlijk meer geaccepteerd worden, maar dat is nu nog niet het geval. Regelgeving zorgt ervoor dat online therapie nog altijd niet vergoed wordt.

Hoe wordt therapie doorgaans gefinancierd?

Het is niet geheel duidelijk hoe therapie normaliter gefinancierd wordt, de verzekeraars hebben hier ongetwijfeld een potje voor. Het hangt ook af van de soort therapie en het aantal sessies dat nodig is. Wel is bekend dat de meeste mensen de kosten voor een psycholoog niet zelf kunnen vergoeden en daarom zijn aangewezen op hun zorgverzekering.

Expats kiezen voor de online psycholoog

Naast mensen met een drukke baan of weinig tijd zijn het op dit moment vooral expats die kiezen voor online therapie. De online psycholoog heeft zelfs een speciale expat psycholoog hiervoor. Het is voor mensen in het buitenland een stuk gemakkelijker als zij kunnen praten met een psycholoog in hun eigen taal middels online therapie.

Geef een reactie