Wat is belangrijk bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Het hebben van een goede zorgverzekering is erg belangrijk en in Nederland ook verplicht. Wanneer je een dokter of medicijnen nodig hebt, dan heb je daar enkel recht op als je een zorgverzekering hebt. Ook als zich onverhoopt ernstigere zaken voordoen en je naar het ziekenhuis moet, moet je een verzekeringspas kunnen overleggen. De lasten en rechten die horen bij een zorgverzekering kunnen per verzekeringsmaatschappij flink verschillen. Daarom is het belangrijk om informatie in te winnen voordat je een verzekering afsluit en dat je verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar vergelijkt en goed overweegt hoeveel eigen risico jij wilt dragen.

Aanvullende zorgverzekering
Het afsluiten van een basiszorgverzekering is dus verplicht. Hiermee heb je dekking tegen de kosten van basiszorg. Bij basiszorg moet je denken aan onder andere huisartsbezoeken, ziekenhuisopnames, geneesmiddelen en tandheelkundige zorg tot 18 jaar. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Afhankelijk van hoe uitgebreid jouw aanvullende verzekering is, worden dan bijvoorbeeld fysiotherapie, anticonceptie en alternatieve geneeswijzen vergoed. De verzekeringsmaatschappijen mogen zelf beslissen wat ze in het aanvullende pakket opnemen. Daarom is het nuttig van te voren in te schatten waar jij denkt dat je gebruik van zal maken voordat je een verzekering afsluit.

Eigen risico
Het eigen risico is eveneens belangrijk om te bekijken. Eigen risico is het bedrag dat jij sowieso zelf moet betalen wanneer je bijvoorbeeld wordt opgenomen in het ziekenhuis. Als je niet veel medische problemen voorziet, dan kun je ervoor kiezen om een hoog eigen risico af te sluiten. Hierdoor wordt de premie van de verzekering lager. Wanneer je verwacht dat je veel zorg nodig zult hebben is het verstandiger om een lager eigen risico te nemen. Hierdoor wordt de premie wel hoger, maar hoef je in geval van nood zelf minder eigen risico te dragen.

Geef een reactie