Meer online zekerheid met privacy management

Voor bedrijven zijn privacy risico’s een groot topic. Recentelijk zien we regelmatig in het nieuws dat bedrijven grote schade oplopen doordat zij hun veiligheidssystemen niet op orde hebben. Dit leidt onder meer tot cyber inbraken waarbij hackers grote bedragen eisen. Om deze risico’s als bedrijf te verminderen zijn er certificaten te behalen als ISO 27701. Met zo’n certificaat bouw je extra zekerheid in je bedrijf in. Daarnaast kunnen bedrijven zich ook verzekeren voor wanneer er toch een inbraak plaatsvindt in de digitale systemen.

Orde van de dag

Cyber aanvallen zijn een relatief nieuw fenomeen. Met de opkomst van internet en het digitaliseren van systemen zien criminelen steeds meer mogelijkheden. Dit tot groot ongenoegen van bedrijven. Grote organisaties hebben recentelijk al veel losgeld moeten betalen om ervoor te zorgen dat systemen niet plat komen te liggen. Naast het risico op de verstoring van systemen, gaat het hierbij ook om het stelen van privacy gevoelige informatie. Dit kan bedrijfsinformatie zijn, maar ook persoonlijke gegevens van consumenten komen vaker in gevaar door cybercriminelen.

Menselijke fouten

Ondanks de vergaande beveiliging op computers zijn fouten niet te voorkomen. Dit geldt ook voor menselijke fouten. Helaas blijkt een inbraak in systemen vaak een menselijke fout als oorzaak te hebben. Het gaat dan om medewerkers die per ongeluk op een phishing link drukken of bestanden downloaden met virussen er in. En eenmaal binnen is het voor criminelen makkelijk om verder te infiltreren in de systemen.

Voorkomen

Meer zekerheid genereren bedrijven door onafhankelijke instanties in te schakelen voor het controleren van systemen. Daarbij komt ook een stukje kwaliteitsmanagement kijken, wat aangetoond wordt middels het ISO 9001 certificaat. Personeel beter opleiden draagt bij aan een beter werkklimaat maar maakt ook de privacy systemen beter.

Privacywetgeving

Tot slot doet ook de overheid het nodige om te zorgen dat bedrijven hun privacy systemen op orde hebben. Privacywetgeving moet er namelijk voor zorgen dat de kans dat criminelen kunnen inbreken sterk verminderd wordt. Helaas blijkt ook dat lang niet goed te gaan, en schenden grote organisaties met regelmaat deze regels. Het einde van het privacy paradox lijkt daarbij dus nog niet in zicht.

Geef een reactie