Steeds meer mensen kiezen ervoor om een auto te leasen in plaats van te kopen. Op deze manier kun je een nieuwe auto rijden zonder dat je daar meteen een fors bedrag voor moet neerleggen. Je betaald maandelijks een vast bedrag, waarin veel kosten gedekt zijn. Op deze manier kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Maar hoe zit het dan met de autoverzekering? Zit deze hier ook bij inbegrepen?
Het leasepakket
Elke leasemaatschappij is anders en daarvoor zal ook ieder leasepakket verschillen. Echter, zijn er altijd een paar standaard services die je altijd krijgt bij private lease. Een gemiddeld leasepakket bestaat uit een allrisk verzekering, wegenbelasting, motorrijtuigbelasting, onderhoud en reparaties. Enkel de brandstofkosten en parkeerkosten zijn hiermee nog voor eigen rekening.
Wat houdt een autoverzekering bij de leasemaatschappij in?
Wanneer je dus besluit om een auto privé te leasen is de autoverzekering al inbegrepen. Deze kan echter wel verschillen van een autoverzekering die je afsluit bij een eigen auto. Leasemaatschappijen brengen een eigen risico in rekening indien er sprake is van niet-verhaalbare schade. Het eigen risico dat hiervoor in rekening wordt gebracht bedraag ongeveer 200 tot 300 euro. Daarnaast bouw je bij veel leasemaatschappijen geen schadevrije jaren op. Je kan dus 5 jaar lang zonder schade rijden, maar wanneer je contract beëindigd wordt heb je alsnog geen schade vrije jaren. Het voordeel van een leasemaatschappij is dat ze geen onderscheid maken in leeftijd. Dit betekent dat het voor een 22 jarige het maandbedrag niet hoger komt te liggen dan bij een gevorderde bestuurder.
Hoe zit dit dan bij zakelijk lease?
Bij het zakelijk leasen van een auto hoeft de wagen niet automatisch verzekert te zijn. Zakelijk leasen kent namelijk meerdere constructies, waaronder financial lease en full operational lease. Bij financial lease ben je zelf de kentekenhouder. Dit betekent dat in geval van schade jijzelf een schadevergoeding uitgekeerd krijgt. Bij operational lease is de leasemaatschappij de kentekenhouder. Soms is er een autoverzekering afgesloten door de maatschappij, maar dit hoeft niet altijd. In dat geval kun je bij het afsluiten van een autoverzekering aangeven wie de kentekenhouder is. Deze krijgt dan door de desbetreffende verzekering eventuele schadevergoedingen uitgekeerd.
Leasen vs. kopen
Het leasen van een auto brengt dus vele voordelen met zich mee. Meestal ben je automatisch verzekert, maar hier zit dan wel een eigen risico bij. Bovendien worden er niet altijd schade vrije jaren opgebouwd en kunnen er kosten in rekening worden gebracht bij het eerder beëindigen van je contract. Met deze kosten moet rekening worden gehouden. Een eigen auto kopen is wellicht toch goedkoper. Hier staat dan echter wel tegenover dat je niet in het nieuwste model rijdt.