Het belang van een goede inboedelverzekering

Het vergelijken van inboedelverzekeringen, waar zou je dat doen en hoe werkt dat? Moet ik bij dezelfde inboedelverzekeraar ook mijn opstalverzekering afsluiten? Zijn een inboedelverzekering en woonverzekering hetzelfde? Hoe sluit ik een opstalverzekering af? Kan ik als student een aparte studenten inboedelverzekering krijgen? Allemaal veel gestelde vragen (FAQ) met betrekking tot inboedelverzekering vergelijken, waar we hieronder een kort antwoord op zullen proberen te geven. Je kunt ook naar een speciaal inboedel verzekeringskantoor in de buurt gaan voor meer info.

Waarom moet je een inboedelverzekering hebben?

Ten eerste is een inboedelverzekering niet verplicht. Je bent vrij om dergelijke inboedelverzekering ook niet te nemen, dat is helemaal aan jezelf. De inboedelverzekering is een schadeverzekering die schade aan de inboedel dekt. De inboedelverzekeraar keert vaak een geld bedrag uit welke de geleden schade dekt. Om wat meer duidelijkheid te creëren volgen hier eerst de definities van zowel inboedel (huisraad) als inboedelverzekering volgens onder andere Wikipedia:

Inboedel:

Alle roerende zaken die tot de particuliere huishouding behoren. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook de fietsen, tuinaanleg en aanhangwagens. Geld, waardepapieren, motorvoertuigen en bedrijfsgoederen vallen hier weer niet onder.

Inboedelverzekering:

Dekt de het risico op schade die men aan de inboedel kan oplopen.

Nu we weten wat een inboedel en inboedelverzekering zijn, is het natuurlijk nog steeds de vraag of je een inboedelverzekering moet afsluiten of niet. Wij vinden dat een inboedelverzekering oftewel een woonverzekering verstandig is om te hebben. Dat vinden wij om een aantal redenen:

 • Een ongeluk zit in een klein hoekje;
 • De totale waarde van de inboedel is vaak hoger dan gedacht;
 • Veel mensen kunnen niet hun inboedel in een keer vervangen;
 • Verzamelingen of kostbaarheden kunnen apart/extra verzekerd worden;
 • Dekt niet alleen schade door brand en inbraak maar ook bepaalde, door jezelf veroorzaakte schade;
 • Keuze uit meerdere varianten van de inboedelverzekering;
 • Het neemt zorgen weg.

Het gaat hierbij dus alleen om financiële compensatie. Emotionele compensatie voor het verlies van dierbare spullen is helaas niet mogelijk.

Wat voor soorten inboedelverzekeringen zijn er?

In principe zijn de inboedelverzekering in de volgende categorieën in te delen:

 • Brandverzekering;
 • Brand-/inbraakverzekering;
 • Uitgebreide inboedelverzekering;
 • Extra Uitgebreide inboedelverzekering;
 • Meest uitgebreide inboedelverzekering oftewel de allrisk inboedelverzekering

Veelal zullen mensen de eerste twee soorten verzekeringen laten voor wat ze zijn en één van de laatste drie vormen kiezen. Omdat de dekking per inboedelverzekeraar verschilt, geven we hier geen uitgebreid overzicht. Maar hoe uitgebreider de dekking, hoe meer er onder valt. Let wel op dat er altijd een aantal omstandigheden zijn, zoals bijvoorbeeld aardbevingen, molest en overstromingen, die onder geen enkele vorm van inboedel verzekeren vallen.

Geef een reactie