Een opstalverzekering, wat is dat precies?

Een opstalverzekering is een verzekering dat de schade aan je woning dekt. Maar, vergeet niet dat dit slechts gaat om beschadigingen aan de woning waar je zelf niet zo veel aan kan doen zoals schade door de natuurelementen, zoals wateroverlast of een stevige storm. Maar niet alles is gedekt. Daar moet je wel rekening mee houden.

Opstalverzekering bij verzekeringsmaatschappijen

Een opstalverzekering wordt aangeboden door verzekeringsmaatschappijen of door financiële instellingen, denk aan een Univé, Rabobank, Aegon, Centraal Beheer. Maar er zitten nog wel verschillen tussen de aanbieders. Wat vrij standaard is, is dat een standaard opstalverzekering exclusief een glasverzekering is. De ‘standaard’ verzekering wordt vaker de ‘basisverzekering’ genoemd.

glasverzekering

Schade te wijten aan slecht onderhoud van een woning of aantoonbare fouten in de constructie, zogenaamde bouwfouten, wordt niet vergoed door een verzekeraar. Dus stel je voor dat je de spouwmuur hebt laten isoleren en er komt door hevige regenval vocht door de muren, dan moet bewezen worden dat het een constructiefout is. Ligt het aan de mate van isolatie dan kan er een beroep worden gedaan op de isoleerder. Stel je voor dat door een storm het dak is ingestort en het is een nieuwbouw woning, dan kan men er van uit gaan dat dit typisch een geval is van verzekeringswerk in opstalverzekering.

Waar zitten de verschillen in opstalverzekeringen dan?

De verschillen in opstalverzekeringen zitten met name in de kostenvergoeding voor onder andere expertises of traumahulp of de vervanging van sloten etc. Daarnaast kan je je voor extra zaken verzekeren. Dat is ondervangen in een extra pakket dat meestal de naam ‘All-Risk’ draagt. Uiteindelijk zal de prijs afhangen van de staat van de woning, het werk aan de woning en/ of de gezinssamenstelling. Wil je korting krijgen op je premie? Dan moet je vaak meerdere diensten afnemen bij de verzekeraar.

Verschil tussen opstalverzekering en inboedelverzekering

Het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering zit in het goed dat verzekerd wordt. Bij een opstalverzekering worden er zaken aan je huis of woning verzekerd door factoren die niet door ons te beïnvloeden zijn. Een inboedelverzekering is een verzekering die bedoeld is om spullen in huis te verzekeren wanneer er schade optreedt. Inshared heeft een mooie vergelijking gemaakt wat de verschillen zijn.

Inshared opstalverzekering
Bron: InShared

Zo is een bankstel bij brand wel verzekerd in een inboedelverzekering maar niet bij een opstalverzekering. Meer voorbeelden lees je hier.

Geef een reactie