4 veelgemaakte fouten bij MKB bedrijven

De meest gemaakte fout bij MKB bedrijven is, dat ze te lang blijven aanmodderen met Excel sheets voor de boekhouding. Heel vreemd is dat niet, want als een bedrijf klein is kan Excel een simpele, goedkope en doeltreffende oplossing zijn. Toch levert een boekhoudpakket veel voordelen op vanwege het gebruiksgemak. De tweede fout die door MKB bedrijven wordt gemaakt is, dat ze denken dat software voor de boekhouding duur is. Natuurlijk moet er wel worden betaald voor het gebruik van zo’n pakket, maar de kosten daarvan worden ruimschoots terugverdiend door de geboekte tijdwinst.

Boekhoudsoftware is niet moeilijk

MKB bedrijven denken ook dat het erg ingewikkeld is om boekhoudsoftware te gebruiken. Dat is een misverstand. Deze software is juist ontworpen om het boekhouden minder ingewikkeld te maken. Daarom zijn de nieuwste wetten en regels er al in verwerkt. Eenvoudige en effectieve boekhoudsoftware gebruiken leidt er juist toe dat je sneller klaar bent met de boekhouding en dat er minder fouten worden gemaakt. Het is ook een misverstand dat het moeilijk is om met een boekhoudpakket te leren omgaan. De meeste boekhoudsoftware is juist heel intuïtief.

Vergeet niet om mee te groeien

Een andere veelgemaakte fout die ook door MKB bedrijven wordt gemaakt, is dat er te lang wordt doorgewerkt met een boekhoudpakket. Een bedrijf zal in de loop der tijd meer omzet maken en het aantal werknemers zal toenemen. Op een gegeven moment heeft dat consequenties voor de wettelijke regels waaraan het bedrijf moet voldoen. Op dat moment is het goed om over te stappen naar beter passende boekhoudsoftware. Daarmee kan in dat stadium van ontwikkeling van het bedrijf de boekhouding veel beter worden gedaan.

Kies de juiste software

De conclusie kan worden getrokken dat veel MKB bedrijven kansen laten liggen door niet op tijd over te stappen naar de boekhoudsoftware die hen het meest kan ondersteunen bij de bedrijfsvoering. Het valt niet altijd mee om het pakket te vinden dat past bij het stadium waar je bedrijf zich in vindt. Om hier wat meer kennis over te krijgen kun je deelnemen aan een informatieve sessie bij AFAS als eerste stap richting professionalisering van de boekhouding.

Geef een reactie